Finns det ett samband mellan ADHD och Endometrios?

Läs med webReader

Angående Viktorias bloggpost om ADHD och Hormonkänslighet, har jag börjat ana ett mönster, som jag behöver hjälp med att tyda.

Jag har själv diagnoserna ADHD och Endometrios, en kombination jag stött på hos fler kvinnor (tack vare denna blogg!) och mitt span är alltså om det finns en tydlig koppling, dem emellan…

– Såhär skrev jag i en tidigare post, ADHD + PMDS/PMDD = Vadå? 

…Att leva med kombinationen Endometrios och ADHD, blir plötsligt en riktigt lurig och svårlöst ekvation, då jag hela tiden måste behandlas med hormoner, som stryper till och stör menstruationscykeln. Varje ägglossning, för en kvinna med Endometrios, innebär stora risker för nya cystor, inflammationer som övergår i s.k. Endometrioshärdar (cellförändringar och sammanväxningar inuti vitala organ).

Samtidigt ökar risken för ny och värre smärta, fler operationer (läkningsprocessen efter alla operativa ingrepp kan medföra nervskador, så som i mitt fall) och/eller i värsta fall cancer i äggstockarna, vilket är ganska vanligt för de som har sjukdomen, utan någon behandling alls…

– Eller som det beskrivs, mer korrekt, på Svenska Endometriosföreningens Webb:

…Under mensen blöder också det endometrium som finns utanför livmodern. Blodet blir då fångat inne i bukhålan. Detta leder till lokala små inflammationer vilket kan skada omkringliggande område. Det bildas små blodcystor som kan vara små som knappnålshuvuden och/eller stora som apelsiner. Då detta sker vid varje mensblödning uppstår kroniska inflammationer vilket kan orsaka ärrvävnad och sammanväxningar mellan olika vävnader. Den kroniska inflammationen och sammanväxtningar kan ge smärtor.

Andra komplikationer kan vara att cystor spricker och orsakar ännu större inflammationer, endometriosvävnad sprider sig till nya områden, blödningar i tarmen pga endoemtrioscystor, sammanväxningarna som kan hindra passage av ägg genom äggledare och därmed leda till subfertilitet (svårighet att få barn) eller infertilitet (oförmågan att få barn)…

-> LÄS MER PÅ SVENSKA ENDOMETRIOSFÖRENINGEN.

________________________________________________________

– Ok, people! Tillbaka till min spaning:

I kommentarsflödet, efter Viktorias post, funderar vi båda kring ett ev. samband mellan ADHD/ADD och Endometrios och Viktoria skriver: ”Jag är lyckligt fri från problemen själv, men ja, Endometrios verkar flera kvinnor med ADHD också ha, eller så är det en slump att jag känner flera? Har inte letat forskning om det, men har kvinnopersoner i min närmsta krets som lidit oerhört av både PMDD och Endometrios.”

Jag vet inte heller om det gjorts några studier på ämnet tidigare, eller om det rent av ingår i den pågående studie, som Viktoria övervakar (på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg). Men bättre med för många studier i ämnet, än ingen alls, tänker jag och därför ber jag nu om hjälp med, att uppmärksamma, sprida och (om du stämmer in på kriterierna) svara på följande frågor:

Är du kvinna och har ADHD/ADD och/eller Endometrios?

 Klicka på Länken för att komma till frågeformuläret!

Det går bara att lämna en röst och ett svarsalternativ, per individ. Men det finns utrymme för kommentarer, för den som vill tillägga något!

– Tack på förhand!

________________________________________________________

Ursprungligen postat i min blogg PåRiktigt2.0

Be Sociable, Share!

Comments on this entry are closed.

 • Även ni som inte har Endometrios, men någon Npf-diagnos & är kvinnor: Snälla lämna era svar!
  Annars kan jag inte se mönstret! Välj alternativ “Jag har enbart ADHD/ADD” och nämn gätna i kommentarsfältet om någon i er familj, är drabbad av någon ovanstående diagnos!

  Tack!

  • Rose_marie80

   Hej! Tack för ditt engagemang och kunskapsspridande!
   Har själv endometerios, pmd och ska snart göra en adhd-utredning. Har gärna kontakt med dig och meddelar när jg fått svar på adhd-testerna. Jg har även celaki som jg tror kan vara relevant. Det är ju en autoimun sjukdom liksom endometerios. (Tror att de kan samverka.) Märker av ökad psykisk ohälsa om jg inte sköter kosten. Celaki är även lurigt då kroppen kan reagera på andra proteiner som liknar gluten som tex mjölkprotein. Får även inflammationer i fingerlederna pga celakin (krons syndrom?). Tror att alltsammans kan hänga ihop.
   Vänliga hälsningar Rose-Marie

 • Catrin Lundholm

  Intressant! 🙂 jag har varken adhd eller endometrios konstaterat. Dock håller jag på med en utredning; ländrygg/bäcken smärta som senast tolkades som endometrios och jag ska remmiteras till gyn.
  I alla fall. Min son har adhd. Jag har klarat uppväxt och skola och arbetsliv och förhållanden bra, men visst känner jag igen mig i vissa adhd-symtom. MEN jag har PMS eller ev PMDD. Exakt 9 dagar innan mens börjar det. Vissa månader som PMS och vissa som PMDD (får citalopram och spironolakton mot detta). OCH under dessa PMS/PMDD perioderna fyller jag samtliga adhd-kriterier (Förutom det att det funnits innan 7 års ålder).

  Intressant det du skriver… adhd och hormonkänslighet hänger säkert ihop på något sätt…

Next Post:

Previous Post: